Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar

“Prachtidee. Dit geeft mij als in Suriname geboren Nederlander de kans om op zoek te gaan naar mijn geschiedenis, mijn identiteit en die van mijn kinderen”, “een heel mooi initiatief en ik ben natuurlijk benieuwd naar de afstamming van mijn verre voorouder”, “Dit mag echt niet langer in het donker blijven liggen”.

Zo maar enkele reacties die we binnenkregen bij de start van de campagne ‘Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ op 23 januari.

Doel van de campagne is om de resterende 25.000 euro op te halen voor het digitaliseren van de Surinaamse slavenregisters en om vrijwilligers te werven die willen helpen om de slavenregisters over te zetten in een database. Binnen een week kwam al 25% van het benodigde geld binnen en hebben zich 200 vrijwilligers gemeld. We zijn er nog niet, maar de resultaten zijn bemoedigend!

De 43 delen van de Surinaamse slavenregisters zijn de meest complete bron over slavernij in de 19e eeuw. In de slavenregisters staat informatie over vrijwel alle mensen die tussen 1830 en 1863 in Suriname in slavernij leefden, compleet met namen, geboorte- en overlijdensdata en vaak de naam van hun moeder. Ook staan alle plantages en particuliere slaveneigenaren in deze boeken vermeld.

In het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ werkt onze stichting samen met onder meer de Radboud Universiteit Nijmegen, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de beide nationale archieven. In opdracht van het project begint het Nationaal Archief Suriname per 1 februari met het scannen van de slavenregisters. Vanaf eind april zullen de scans online komen te staan op de website velehanden.nl. Op deze website zullen vrijwilligers de informatie vanaf de scans invoeren in een database.  Deze database zal gebruikt worden voor een wetenschappelijke database en voor een publieksdatabase die rond juni 2018 wordt gepubliceerd op de websites van het Nederlandse Nationaal Archief en het Nationaal Archief Suriname.

De uitvoering hangt uiteraard af van het beschikbare geld. Hoewel alle betrokkenen zich tot nu toe belangeloos inzetten, blijft het scannen en het bouwen van de databases kostbaar: het totale project kost 80.000 euro. De helft daarvan wordt betaald uit de subsidie van 40.000 euro die onze stichting in november kreeg van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Pronk Visser Fonds. Daarnaast dragen het wetenschapsfonds Clariah en de Radboud Universiteit samen nog eens 15.000 euro bij aan dit project. Er is dus nog 25.000 euro nodig: via crowdfunding in Nederland en Suriname moet dit bedrag bij elkaar te krijgen zijn! Help ook mee via: www.ru.nl/crowdfunding

Wat doen we als de Surinaamse slavenregisters gepubliceerd zijn? Omdat de databases dan gebouwd zijn zullen volgende stappen veel goedkoper zijn. De bedoeling is om dan de database uit te bereiden met informatie uit de burgerlijke stand van Suriname en de registers van geregistreerde burgers, zodat de levens van mensen ook na de slaventijd te volgen is. Daarnaast streven we er naar om ook informatie van Curaçao, Aruba en de andere eilanden via internet beschikbaar te maken.

Coen van Galen, projectleider ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’