Nieuwe impulsen voor Surinaams familieonderzoek
Locatie: Bibliotheektheater Rotterdam, in het gebouw van de Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110, 3011 PV Rotterdam-Centrum (naast grote marktterrein, NS- en metrostation Blaak; tramlijn 1; bus 32; parkeergarage Kipstraat).
Entree : Donateurs gratis, niet donateurs € 5,00
(bij ter plekke donateur worden à € 23,- per jaar, is de toegang gratis)
Programma:
Dagvoorzitter: Carlinda Russel, bestuurslid van de SSG.
10.30 uur – Inloop
11.30 uur – Welkomstwoord door de voorzitter van de SSG, Wonny Stuger
Overzicht van de activiteiten van de afgelopen periode en een blik op de toekomst door de secretaris, Sylvana Dankerlui
11.45 uur – De heer Prof. dr. G.A. de Bruijne, hoogleraar in de Sociale Geografie,
heeft vele jaren onderzoek gedaan naar de Libanezen in Suriname. Zijn boek hierover verschijnt binnenkort.
“De Libanezen in Suriname”. Hoe Libanezen zich in Suriname hebben gevoegd, waaronder de ‘menging’ van Libanezen in Suriname.
12.15 uur – Mevrouw Hariëtte Mingoen, ontwikkelingssociologe,
actief in het vrijwilligerswerk als voorzitter van het Comité Herdenking Javaanse Immigratie, voorzitter van Stichting Rukun Budi Utama in Den Haag en voorzitter van het Zeisterzendingsgenootschap.
“Tragiek en traditie: namen en naamgeving onder de Javanen”
12.45 uur – Presentatie eerste bronnenpublicatie van de SSG: “Grafzerk en Suikerwerk, namen op oude grafstenen in Suriname en Brits Guiana, medegedeeld door Fred. Oudschans Dentz”
Het boek bevat de namen en gegevens van op de Nieuwe Oranjetuin en andere begraafplaatsen in Suriname en Brits Guiana begraven personen. Het is een belangrijke bron voor Surinaams familieonderzoek in de 18e en 19e eeuw. De publicatie is op de Konmakandra te koop!
13.00 uur – Lunchpauze met volop gelegenheid tot onderling netwerken
14.00 uur – Muzikaal Intermezzo door “Steve Mariat” (in zijn geboorteland Suriname bekend als Steve Teunis), studeerde jazz-zang aan het conservatorium in Den Haag.
Zijn liederen zijn prachtige gedichten, verweven met de Afro-Surinaamse muziek als uitgangspunt, een mengeling van nostalgie, romantiek, Kaseko-swing en een knipoog naar de Jazz.
14.15 uur – Mevrouw Cynthia Brand Flu, bestuurslid SSG
Nazaat van Portugese immigranten, doet onderzoek naar deze bevolkingsgroep
“De Portugese immigranten uit Madeira”
14.45 uur – De heer Steven Vink, hoofddocumentalist van de fotocollectie van het Tropenmuseum; schrijver van het boek ”Suriname door het oog van Julius Muller”
“Aspecten van de fotografie in Suriname”
15.30 uur – Pauze
16.00 uur – Netwerken of Workshoppen
U kunt het laatste uur van de bijeenkomst besteden aan het verder onderling netwerken, of aan een workshop over de bronnen voor Surinaamse genealogie. De workshop wordt gegeven door Pieter Bol, Carlinda Russel en Jaap Verseput, bestuursleden van de SSG.
Na een presentatie, waarin een overzicht wordt gegeven van bekende en minder bekende vindplaatsen van informatie over Surinaamse voorouders, is er gelegenheid voor vragen en discussie. Afhankelijk van de belangstelling worden er twee groepen, één voor beginners en één voor gevorderden, gevormd. Als u op dit moment met één of meer lastige zoekvragen zit, kunt u deze ook tijdens de workshop aan de orde stellen.
17.00 uur – Einde bijeenkomst
Gedurende de hele bijeenkomst is er gelegenheid om een bezoek te brengen aan de door de SSG georganiseerde fototentoonstelling en aan de als vanouds aanwezige boekenstands.
De heerlijke Surinaamse broodjes en hapjes worden verzorgd door dhr. J. Lo-A-Njoe.
Voor meer informatie: stisurgen@yahoo.com of www.surinaamsegenealogie.nl